Gyanúsítotti kihallgatás – mit tegyek?

Az emberek gyakran hajlamosak alábecsülni a nyomozóhatóság előtt tett első nyilatkozat, kihallgatás, vallomás jelentőségét. Nem véletlenül hangzik el filmekben sem a „Ne szólj egy szót sem, amíg nem beszéltünk!” felszólítás.

Ha mégis úgy dönt – és erre eljárásjogi lehetősége van, – hogy védő nélkül jár el saját ügyében, fogadjon meg néhány tanácsot:

• Ne meséljen! – lehetőleg azokra a kérdésekre válaszoljon, amelyeket feltesznek. Se többre, se kevesebbre!

  • Óvakodjon attól, hogy másokat bűncselekmény elkövetésével vádoljon, amennyiben az ellenkezőjét bizonyítják be, további büntetőjogi következményeket vonhat maga után.
  • Nem muszáj válaszolnia! – ha nem tanúként, hanem gyanúsítottként hallgatják meg, egyáltalán nem köteles vallomást tenni. Ha mégis úgy ítéli meg, hogy azonnal vallomást kell tennie saját érdekében, akkor is megtagadhatja a válaszadást egyes kérdésekre.
  • És végül, de nem utolsósorban: Ne mondjon semmit, ha nem muszáj. Konzultáljon védőjével.
  • Maradjon nyugodt. – Mondani könnyebb, mint csinálni, de tudnia kell, hogy nincs egyedül és az elhamarkodott, ösztönös cselekedeteivel hosszú távon ronthat az ügyén.
  • A vallomástétel során – különösen, ha a cselekmény és a kihallgatás között eltelt némi idő, nyugodtan használhat („már nem emlékszem pontosan, de talán…” „úgy rémlik…” „elég régen történt, de emlékeim szerint…”) olyan kifejezéseket, amelyek arra utalnak, hogy vallomása nem biztos. Ez később jól jöhet!
  • Kérjen egy példányt a kihallgatási jegyzőkönyvből, és mindenből, amiből hagyják. Tekintsen bele minden olyan iratba, amibe hagyják.

Hogy miért fontos megfogadni ezeket a tanácsokat?
Ön tökéletesen ítélheti meg a lezajlott eseményeket, amelyek miatt büntető eljárás alá vonták. A védő pedig tökéletesen ítéli meg, hogy az adott cselekmények közül büntetőjogilag mi fontos, mi az, ami terhelő lehet Önre nézve, mi az, ami enyhítő, ami a védelmét szolgálja.
Ezért a leghatékonyabb védekezés az ügyfél és a védő közös munkájának, egyeztetésének eredménye lehet.