Büntetőjogi képviselet – védő ügyvéd

A Szótér Ügyvédi Iroda évtizedes tapasztalattal látja el ügyfelei képviseletét a büntetőjog területein.

Első lépcsőként főként a megindult büntetőjogi eljárással párhuzamosan az eljárás nyomozati szakában kapcsolódunk be a védelembe, hiszen ez a büntetőeljárás első szakasza. Ebben a szakaszban a terhelt vagy elkövető elnevezése: gyanúsított.

Az egyének gyakran hajlamosak alábecsülni a nyomozóhatóság előtt tett első nyilatkozat, kihallgatás, vallomás jelentőségét. Nem véletlenül hangzik el filmekben sem a „Ne szólj egy szót sem, amíg nem beszéltünk!” felszólítás. Ha mégis úgy dönt – és erre eljárásjogi lehetősége van, – hogy védő nélkül jár el saját ügyében, az alábbi oldalon iránymutatást talál az eljárásra vonatkozóan.

A bűncselekmény súlyától és az adott körülményektől függően a terhelt fél szabadlábon vagy fogva tartva védekezhet a jogerős ítélet meghozataláig. Természetesen előfordulhat és cél is, hogy az elfogott gyanúsított mielőbb szabadlábon védekezzen, a védő ügyvéd részt vesz azokon a tárgyalásokon, amelyek kifejezetten ennek eldöntésére hivatottak időről időre.

A büntetőeljárás során a védő ügyvéd konzultál az ügyfelével a tekintetben, hogy mely tényekre vonatkozóan tegyen vallomást, milyen bizonyítékokat tárjon fel, milyen bizonyítási indítványokat tegyen, esetleg szakértő kirendelését kérje.

A legtöbbet ebben a szakban tehet ügyéért.

Az ezt követő ügyészi szakban a gyanúsított és a védő ügyvéd nem rendelkezik sok beleszólással az ügymenetbe, a nyomozati szak során keletkezett iratok, bizonyítékok alapján az ügyészség eldönti, hogy vádat emel-e, ha igen, elkészíti a vádiratot és felterjeszti a bíróságnak.

A bírói szak tárgyalások útján zajlik. A tárgyalások során a bíróság meghallgatja a vádlottat, a tanúkat, szakértőket, szembesítést tarthat, ismerteti a nyomozati szak során keletkezett iratokat. Ebben a szakaszban az immár vádlottnak nevezett terhelt, illetve képviselet útján a védő ügyvéd kérdéseket intézhet, bizonyítási indítványokat tehet, előadhatja álláspontját.

A bizonyítási eljárás végeztével a bíróság meghozza ítéletét, ezzel az elsőfokú eljárás véget ér. Az ítélet ellen fellebbezéssel élhet a vádlott, a védő ügyvéd, az ügyész, ez esetben az ügy iratait felterjesztik a másodfokú bírósághoz.

A büntetőjogi képviselet által biztosítja a védő ügyvéd, hogy az ügyfél, hogy jogai ne csorbuljanak, a lehetőségekhez képest minél hatékonyabban védekezhessen és ügye elsősorban felmentéssel, vagy a lehető legoptimálisabb intézkedéssel vagy büntetéssel végződjön.